Friss hírek percről-percre
Klikk.hu legyen a kezdőlapom

Sándor József Benedek 2024-ben – mit hoz idénEzek a napok, amelyek a tavaszi napéjegyenlőség után következnek, fontos fordulópontot jelentenek az évben.

Sándor, József, Benedek és a tavasz köszöntéseA magyar néphit szerint Sándor, József és Benedek napjai jelentik az első igazi meleg idő érkezését. Bár Sándor napja idén kissé hűvösen kezdődött, az előrejelzések szerint a következő napokban fokozatosan melegedni fog az idő. József napja hasonlóan kezdődött, de március 26-ra, Benedek napjára, már nem várható, hogy a hőmérséklet 0 fok alá süllyedjen.A hideg és meleg rekordok is kapcsolódnak ezekhez a napokhoz. Például 1964-ben Egerben Sándor napján -14,5 fokot mértek, míg József napján 1962-ben Pátyodon -19,5 fok volt. Benedek napján pedig 1974-ben 27,4 fokot mértek, ami melegrekordnak számít.

Népszokások és hiedelmek

  • Sándor nap (március 18.): Az első igazán meleget hozó nap. Ezen a napon a méheket is először engedték ki, és a néphit szerint, ha a méhek sűrűn telepednek ki a kaptár szájára, akkor jó idő várható.

  • József nap (március 19.): Gazdag hagyományokkal és hiedelmekkel teli nap. Ha ezen a napon derült az idő, akkor hőség várható. A szivárvány jelenléte és színei a termés bőségét jelzik előre.

  • Benedek nap (március 21.): A tavasz első napja. Ha ezen a napon dörög az ég, száraz nyár várható. A Benedek-napon ültetett hagymát különleges kezelésben részesítették, melynek célja a betegségek gyógyítása volt.2024-es előrejelzés

A 2024-es évben Sándor, József és Benedek napjai után véget érhetnek a hajnali fagyok, és átlagosan 10 és 20 fok közötti kellemes tavaszi időre számíthatunk. Ez lehetőséget ad arra, hogy a leandert és a muskátlit ismét a teraszra vigyük, élvezve a friss, tavaszi levegőt.

Az időjárás változásai és a néphagyományok összefonódása különleges betekintést nyújt abba, hogyan készülnek az emberek a tavasz érkezésére, és hogyan örökítik tovább generációról generációra ezeket a szokásokat és hiedelmeket.

A hírek legjobb olvasási élményét Google Chrome böngésző alatt éred el, Google Chrome böngésző letöltése google regisztráció nélkül is elérhető. Javasolt mindig a Google Chrome böngésző frissítése. Az oldalon Google hirdetések szerepelnek ennek részleteit Google fiók belépés után tekintheted meg.
Klikk Kapcsolat  |  Impresszum