Friss hírek percről-percre
Klikk.hu legyen a kezdőlapom

Gépjárműadó 2024 – ezt tudnod kellA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Vezess.hu által közölt információk alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Gépjárműadó fizetési értesítések

A NAV 2024-től kezdődően változtat a gépjárműadó fizetési értesítések gyakoriságán. Míg korábban évente kétszer küldtek értesítést az adózóknak, addig idén már csak egyszer, március elején kapnak tájékoztatást a fizetendő összegről. Ez a változás a NAV szerint az ügyintézés egyszerűsítését szolgálja, tekintettel arra, hogy sok adózó számára problémát jelentett a kétszeri fizetés – vagy elfelejtették a második részletet, vagy véletlenül duplán fizették meg az adót.

Részletfizetési kedvezmény

Azok számára, akiknek nehézséget okoz az éves adó egyszeri kifizetése, a NAV lehetőséget biztosít részletfizetési kedvezmény igénybevételére. Ez a kedvezmény automatikusan jár, és öthavi, pótlékmentes részletfizetést tesz lehetővé magánszemélyek és egyéni vállalkozók számára. Az igénylés egyszerűen, néhány koppintással megtehető a NAV-Mobil alkalmazáson keresztül.

Elektronikus kommunikáció és képviselet

A NAV hangsúlyozza, hogy a gépjárműadóval kapcsolatos határozatokat elektronikusan küldik ki azoknak, akik rendelkeznek elektronikus elérhetőséggel (cégkapu, hivatali tárhely, Ügyfélkapu). Azok, akik nem rendelkeznek ilyen elérhetőséggel, postai úton kapják meg a dokumentumokat.

Fontos megjegyezni, hogy ha az adózónak van képviselője (pl. könyvelő), akkor a NAV a határozatot a képviselőnek küldi. Amennyiben az adózó nem szeretné, hogy bizonyos ügyekben a könyvelője képviselje, úgy javasolt egy új UJEGYKE-adatlap benyújtása, ahol pontosan megjelölhetők azok az ügyek, amelyekben a képviselő eljárhat.

Gépjárműadó 2024

A 2024-es súlyadóval kapcsolatos változások célja az adózás egyszerűsítése és a fizetési folyamatok gördülékenyebbé tétele. Az éves adó egyszeri fizetése, a részletfizetési lehetőség, valamint az elektronikus kommunikáció mind hozzájárulnak az adózók kényelméhez. Az adózóknak és képviselőiknek érdemes figyelemmel kísérniük ezeket a változásokat, hogy időben és megfelelő módon tudjanak eleget tenni adókötelezettségeiknek.

A hírek legjobb olvasási élményét Google Chrome böngésző alatt éred el, Google Chrome böngésző letöltése google regisztráció nélkül is elérhető. Javasolt mindig a Google Chrome böngésző frissítése. Az oldalon Google hirdetések szerepelnek ennek részleteit Google fiók belépés után tekintheted meg.
Klikk Kapcsolat  |  Impresszum