Friss hírek percről-percre
Klikk.hu legyen a kezdőlapom

Érettségi ponthatárok 2024 - mjutatjuk!

A 2024-es érettségi és felsőoktatási felvételi rendszerében számos fontos változás és részlet figyelembe veendő. Az alábbiakban összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat:

Érettségi pontok számításaAz érettségi pontok számítása közép- és emelt szinten eltérő módon történik:

  • Középszintű érettségi: A százalékos eredmény 2/3-ával kell számolni. Például egy 100%-os eredmény 67 érettségi pontot ér.
  • Emelt szintű érettségi: Az eredmény egy az egyben pontszámként vehető figyelembe. Így egy 100%-os eredmény 100 érettségi pontot jelent.
Tanulmányi és intézményi pontok

A felvételi pontszám kétféleképpen állhat össze:

  1. Tanulmányi pontok és érettségi pontok összege: Ehhez hozzáadódhatnak az intézményi pontok, maximum 100 pont értékben.
  2. Érettségi pontok kétszerese: Ehhez is hozzáadódhatnak az intézményi pontok. Az érettségi pontok maximuma így 400 lehet, amit további intézményi pontokkal egészíthetnek ki​ 
Minimum ponthatárok és emelt szintű érettségi

A felsőoktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy meghatároznak-e minimum ponthatárt egyes szakjaikon, vagy sem. Az emelt szintű érettségi bizonyos szakokon követelmény lehet, de nem kötelező minden szak esetében. Az egyes egyetemek és főiskolák saját szabályaik alapján dönthetnek erről​.
 

A 2024-től életbe lépő szabályok nagyobb szabadságot adnak az intézményeknek a felvételi követelmények meghatározásában. Ez azt jelenti, hogy az egyetemek és főiskolák több szempont alapján dönthetnek a pluszpontok adásáról, beleértve a nyelvvizsgát, versenyeredményeket és más egyéb teljesítményeket​.
 

Az Oktatási Hivatal és a felvi.hu oldalak folyamatosan frissítik az információkat, ezért érdemes rendszeresen követni ezeket a forrásokat. További részletek és pontszámítási szabályok megtalálhatók a felvi.hu kisokosában és az egyetemi tájékoztató anyagokban.

További részletekért és a pontos pontszámítási táblázatokért látogasson el a felvi.hu oldalára.

A hírek legjobb olvasási élményét Google Chrome böngésző alatt éred el, Google Chrome böngésző letöltése google regisztráció nélkül is elérhető. Javasolt mindig a Google Chrome böngésző frissítése. Az oldalon Google hirdetések szerepelnek ennek részleteit Google fiók belépés után tekintheted meg.
Klikk Kapcsolat  |  Impresszum