Friss hírek percről-percre
Klikk.hu legyen a kezdőlapom

Valorizációs szorzó 2024 – így változik a nyugdíj



A KSH által 2024. február 22-én közzétett legfrissebb kereseti gyorstájékoztatója alapján a 2024-es évben a nyugdíjmegállapítások során a valorizációs szorzók 14,2 százalékkal növekedhetnek a 2023-ban alkalmazott szorzókhoz képest, ami 0,2 százalékponttal magasabb, mint az előzőleg jelzett 14 százalék.



Miért fontosak a valorizációs szorzók?

A valorizációs szorzók azért kulcsfontosságúak, mert az induló nyugdíjak meghatározásában játszanak szerepet. Ezek a szorzók lehetővé teszik, hogy az életpálya során szerzett korábbi évek nettósított éves kereseteit az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval megszorozva a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítsák.



2024-ben a nyugdíjigénylés során a 2022-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2023. év kereseti szintjéhez igazítani, a KSH kereseti gyorstájékoztatói alapján előre becsülhető valorizációs szorzók segítségével. Ez a gyakorlat azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulás évének jelentősége továbbra is meghatározó lesz a nyugdíj összegének alakításában. Azonban a magas inflációs környezet, mint például 2022-ben, felülírhatja ezt az összefüggést, így a nyugdíjigénylés optimális időzítése kulcsfontosságú marad.

Valorizációs szorzó 2024

A valorizációs szorzók története azt mutatja, hogy az évek során változó mértékben emelkedtek:

  • 2020-ban 11,4 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2019-ben alkalmazott szorzók.
  • 2021-ben 9,7 százalékkal emelkedtek a 2020-ban alkalmazott szorzókhoz képest.
  • 2022-ben 8,7 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2021-ben alkalmazott szorzók.
  • 2023-ban pedig 17,5 százalékkal nőttek a 2022-ben alkalmazott valorizációs szorzókhoz képest.


Ez a folyamatos változás azt jelzi, hogy a nyugdíjrendszer dinamikusan alkalmazkodik a gazdasági környezethez, és igyekszik biztosítani a nyugdíjasok számára a megfelelő életszínvonalat.

A hírek legjobb olvasási élményét Google Chrome böngésző alatt éred el, Google Chrome böngésző letöltése google regisztráció nélkül is elérhető. Javasolt mindig a Google Chrome böngésző frissítése. Az oldalon Google hirdetések szerepelnek ennek részleteit Google fiók belépés után tekintheted meg.
Klikk Kapcsolat  |  Impresszum